MK | EN | SQ

www.skopje.gov.mk
Официјален портал на Град Скопје
Времето во Скопје
Прогноза
Универзална сала - Скопје
Универзална сала – Скопје
 

 

 

 

Непосредно по катастрофалниот земјотрес во Скопје, во 1963 година, започна изградбата на Универзална Сала, како трајно одбележување на хуманата акција на дарителите од странство. Официјално Универзална Сала започна со работа на 1 Јануари 1966 година.
Извонредните сценски и капацитетни услови, заедно со сите пратечки функции на објектот, во амфитеатрална поставеност на гледалиштето, овозможуваат оптимални услови публиката да ја следи реализацијата на концертите на сериозна, забавна, фолклорна, етно, блуз и џез музика, поетски манифестации, драмски претстави, модни ревии, презентации, конгреси, советувања, трибини, спортски манифестации и други приредби.
Малата сцена со капацитет до 300 седишта, акустички решена, овозможува реализација на камерни претстави, концерти на сериозна и џез музика.
Сценскиот простор со кој располага салата овозможува повеќе варијанти на користење на сцената со вкупна површина од 400м2.
 
Универзална Сала располага со:
 
  • гледалиште со капацитет од 1500 седишта
  • комплетно озвучување(JBL) со јачина од 15 киловати
  • светлосен парк со јачина од 100 киловати (рампа, скенери, машина за магла, видео бим и др.)
  • можност за аудио и видео запис
  • концертен и полуконцертен клавир, марка Petrof
  • простор за оркестра
  • комплетни сценографски решенија
  • изложбен простор во холот на салата во должина од 70 метри
  • прирачни бифеа, бифе за коктели и промоции со капацитет до 80 посетители 
Адреса: Партизански Одреди б.б 1000 Скопје, Република Македонија
Телефон: ++38923245615
Факс: ++38923245081
е-mail: info@univerzalna.com.mk

| Најава
Администрација |  Контакт |  Прашања |  Разгледници
Copyright(C)2009 Град Скопје
Посетители: 13616236