MK | EN | SQ

skopje.gov.mk
Официјален портал на Град Скопје

ШИЛЕГОВ: СО НОВИОТ ПЛОЧНИК ПРЕД ГТЦ, СКОПЈЕ ДОБИВА УШТЕ ЕДЕН УРЕДЕН ЈАВЕН ПРОСТОР
 

 

Почна уредувањето на плочникот влезот на ГТЦ и градскиот плоштад, проект што градоначалникот Шилегов го најави и објасни на денешната прес конференција.

- Ова е еден од најзапуштетните простори во централното градско подрачје, а во наредниот период ќе се одвиваат градежни активности што ќе значат целосно осовременување и целосен нов лик на овој простор. Тука е и местото каде што е родена Мајка Тереза која во 80-тите години го засадила дрвото во малото паркче, место што претходно беше продадено за да се изградат шпанските скали. Овде ќе ја покажеме различноста, со нов и модерен јавен простор што граѓаните го заслужуваат – изјави Шилегов.

 

 

 

Град Скопје сериозно инвестира во нови јавни површни бидејќи тие се места што најмногу ги користат граѓаните.  Пред ГТЦ, освен плочки од три вида, на површина од речиси 5000 квадратни метри дополнително ќе бидат засадени 22 костени, ќе биде изведена патека за лицата со инвалидитет, а ќе биде поставена и соодветна урбана опрема со оптимален број клупи, корпи за отпадоци, осветлување и заштитни столбови.

- Верувам дека граѓаните веќе препознаваат како чекор по чекор го менуваме изгледот на градот на начин што обезбедува сериозно повисоки стандарди за квалитет на урбаните јавни простори. Менувајќи го изгледот на централното градско подрачје на овој начин за 2-3 години сите заедно ќе уживаме во едно многу попријатно и поубаво Скопје со кое уште повеќе ќе се гордееме – нагласи Шилегов.

 

 

 

 

По уредувањето, овој простор заедно со Зелениот покрив на ГТЦ ќе формираат една убава целина која ќе привлекува многу повеќе минувачи што несомнено ќе значи и повеќе потрошувачи за угостителските и за трговските објекти во центарот на главниот град.

За реализацијата на овој проект од градскиот Буџет ќе се потрошат  околу 33,2 милиони денари со вклучен ДДВ.

Назад   

Креиран од UserAA на 30.9.2019
ИНСТИТУЦИИ

 

НАЈАВИ

Facebook       Twitter        Youtube Channel

 


Администрација |  Контакт |  Прашања |  Разгледници
Copyright(C)2009 Град Скопје
Посетители: 13530861